Börja sy dina egna kläder

Har du svårt att hitta kläder som passar just din kropp, eller drömmer du om ett plagg som du hittar i affärerna? Tycker du att det är svårt att lita på fast fashion? Att börja sy dina egna kläder kan vara lösningen på dina problem.

Trött på fast fashion?

Våra kläder är ett sätt att uttrycka vår personlighet, vårt ursprung och vår sociala status. Med snygga tyger och bra mönster kan du låta kreativiteten flöda. Att sy sina egna kläder passar bra för dig som trots det breda utbudet av såväl fysiska som nätbaserade klädbutiker har svårt att hitta precis det du letar efter. Så kallat slow fashion är också en bra motpol till dagens modeindustri, med tuffa villkor för praktikanter som vill ta sig in i branschen och där textilarbetare i låglöneländer jobbar under omänskliga villkor.

Hållbarhet och material

Den som drömmer om en hållbar garderob kanske i första hand väljer second hand, men där krävs lite tur och tålamod för att hitta något som du både gillar och som passar i storlek. När du ökat på dina sykunskaper kan du med fördel shoppa plagg och andra textilier second hand och sedan sy om dem till helt unika skapelser till din garderob.

Men för den som precis börjat sy är det lättast att börja med oklippta tyger. Börja med stadiga tyger som är lätta att både klippa och sy, och som symaskinen lätt klarar av att mata. Till en början kan du satsa på lite billigare tyger, och kom ihåg att du lärt dig något nytt om något skulle gå snett.

Några exempel på lättsydda tyger är:

  • vävt linnetyg
  • batist
  • flanell

Hitta mönster du gillar

Bra nybörjarmönster kan du lätt hitta på nätet, där både små oberoende designers och större symönsterföretag säljer mönster i pdf-format som du kan skriva ut och tejpa ihop. Du kan till och med hitta många gratismönster. Vill du slippa tejpa ihop A4-papper kan du också köpa hem mönsterpapper. Det finns också många sömnadsböcker som riktar sig till nybörjare. Bra nybörjarprojekt är plagg som inte är alltför figursydda, och som inte har lite mer kluriga detaljer såsom knäppning eller dragkedja. Med lite tålamod och en bra beskrivning klarar du dock det mesta!