Under livet kommer man att vara med om att fira många olika högtider. Då kan det vara bra att veta hur man ska klä sig. Vi har satt samman en guide till några av de högtider som man upplever.
- Dopet är en högtid där klädkoden inte är lika strikt som på exempelvis ett bröllop. Men det som innebär ledig klädsel för en person kan kännas väldigt uppklätt för en annan person. Klädkoden ”mörk kostym” förekommer på större dop, på andra är klädkoden ”kavaj/kostym”.
- Den som väljer att konfirmera sig behöver inte bekymra sig så mycket om klädseln. I kyrkan bär konfirmanden en sorts särk, och eftersom den efterföljande middagen för det mesta är en ganska liten tillställning behöver men inte investera i någon kostym eller liknande. Dessutom växer de flesta som är i konfirmationsåldern snabbt, så köper man en kostym kommer den snart att vara urvuxen. Har man som kille ingen vit skjorta är det dock idé att köpa en. Mer om konfirmationer finns att läsa här.
- Studenten är för många killar det tillfälle då de får sin första kostym. För tjejer är det lätta, somriga klänningar som dominerar. Man bör dock tänka på att juni är en lurig månad, och det kan regna eller rent av snöa på utspringet, så se till att komplettera med varmare kläder om det skulle behövas. Mer om studenthögtiden finns att läsa här.
- Bröllopet är en högtid där valmöjligheterna har ökat starkt på inte särskilt lång tid. Ett bröllop kan idag ha många olika teman, och en brudklänning kan kosta allt mellan 2500 och 40 000 kronor. Männens klädsel får inte samma uppmärksamhet. Det vanligaste är att brudgummen bär kostym, och den ska vara blå om man får tro experter på bröllop och bröllopstrender. Vill man väcka mer uppmärksamhet som man kan man välja att gifta sig i frack, eller jackett. Det senare är bara okej om bröllopet är på förmiddagen.
Den här guiden handlar framför allt om högtider där du står i centrum. Hur man som gäst ska förhålla sig till olika klädkoder, det kommer vi att gå igenom en annan gång. Damernas Värld har också en bra artikel om detta.